O nás

Příběh

Jak to tak u dobrých nápadů bývá, ke kolostru jsme na začátku přišli úplnou náhodou.

Sami na sobě jsme si ověřili, že kolostrum funguje a chtěli jsme tento malý zázrak zprostředkovat lidem.

Naše vize

Naším velkým přáním a cílem je dělat nejlepší kozí kolostrum na světě!

Prostřednictvím kolostra chceme pomáhat co nejvíce lidem. Děláme svou práci, jak nejlépe to jde, aby se k zákazníkům dostal produkt nejvyšší možné kvality.

0 let
na trhu
0 produktů
od nás
0+
spokojených zákazníků

BÁŘIN PŘÍBĚH

Bára Smejkalová odmalička milovala plavání. Nadějná žákovská plavkyně Komety Brno měla za sebou mnoho úspěchů, jenže pak najednou přišly problémy. "Začala jsem kašlat a nemohla jsem přestat. Promarodila jsem týdny v posteli a záněty horních cest dýchacích se mi pořád vracely. Dostávala jsem antibiotika, ale vůbec se to nelepšilo, ba naopak. Na konci jsem měla už takovou třesavku, že už jsem ani neudržela hrnek s čajem," vzpomíná Bára, jejíž stav skončil hospitalizací a nasazením kortikoidů. Zdravotní testy nakonec ukázaly, že Bára trpí plicní plísní z bazénové vody. Vypadalo to, že s plaváním a slibnou sportovní kariérou je konec.

Bářin otec, Ladislav Smejkal, se s tím ale nehodlal smířit. Nepřestával hledat něco, co by dceři pomohlo. Spojil se s MUDr. Radanem Gocalem, který ve své lékařské praxi při standardní léčbě často používá účinné přírodní doplňky. Ten navrhl vyzkoušet kozí kolostrum, které by působilo na Bářinu imunitu, a se kterým zaznamenal ve své praxi překvapivé výsledky. Tehdy poprvé Smejkal uslyšel o tomto unikátním prvním mléku - mlezivu, které vylučují kozy bezprostředně po porodu mláděte, aby vytvořily základ jeho imunity. "Sháněl jsem kozí mlezivo různě po farmách a nakonec jsem ho domů donesl v malé zavařovačce," popisuje Smejkal.

Současná legislativa nám nedovoluje na tomto místě uvést celý Bářin příběh pravdivě tak, jak se opravdu stal. Proto Bára popisuje vše svými slovy v referencích. _ ODKAZ NA PŘÍBĚH

Pro Bářina otce to byl impulz začít uvažovat o tom, jak dostat kozí kolostrum více k lidem. Spojil se s MUDr. Gocalem, založil společnost Betula Pendula a začali jako vůbec první u nás dodávat kozí kolostrum v tabletkách. Pochází jen z prověřených chovů z České a Slovenské republiky a dodáváno je pouze ve špičkové kvalitě.

NENÍ KOLOSTRUM JAKO KOLOSTRUM!

Proč kozí kolostrum od nás?

Byli jsme první v České republice, kdo začal se sběrem kozího mleziva

Jako první jsme dostali nápad zprostředkovat úžasné vlastnosti kozího kolostra zákazníkům. Během 2 let jsme ve spolupráci s několika vědeckými pracovišti vyvinuli šetrnou metodu zpracovaní mleziva do podoby finální produktu. Tuto metodu zpracování mleziva máme v České republice chráněnou užitným vzorem č. UV 24712.

Mlezivo sbíráme na prověřených českých farmách

Farmy pravidelně navštěvujeme a kontrolujeme podmínky chovu zvířat. Všechna hospodářství jsou pod veterinárním dozorem a mlezivo sbíráme pouze od zdravých zvířat.

Podporujeme farmáře, kteří svou práci dělají dobře

Podmínky chovu koz jsou zásadní pro jejich zdraví a následně i kvalitu jejich produktů. Existují farmy, kde jsou zvířata využívána, bez ohledu na jejich přirozené potřeby. Praktiky jako nepřetržité dojení zvířat po dobu několik let jsou naprosto nepřijatelné a nepřirozené. Zvířata trpí vyčerpáním a jsou častěji nemocná. Následná léčba, především nemocí vemene, ovlivňuje kvalitu mleziva po dalším porodu.

Sbíráme mlezivo od koz, které mají přístup na pastvu a jsou chovány v přirozeném prostředí

Oproti jiným přežvýkavcům, kozy kromě pastvy aktivně vyhledávají k okusování nejrůznější druhy křovin a dřevin a rozeznávají mnoho druhů bylin. Ne nadarmo se říká „mlsný jako koza“! Všechny spásané byliny, okus větviček a kůry stromů propůjčují kozímu mlezivu jedinečné vlastnosti dané obsahem fytochemikálií. Podmínky chovu koz jsou zásadní pro jejich zdraví a následně i kvalitu jejich produktů. Existují farmy, kde jsou zvířata využívána, bez ohledu na jejich přirozené potřeby. Praktiky jako nepřetržité dojení zvířat po dobu několik let jsou naprosto nepřijatelné a nepřirozené. Zvířata trpí vyčerpáním a jsou častěji nemocná. Následná léčba, především nemocí vemene, ovlivňuje kvalitu mleziva po dalším porodu.

Mlezivo sbíráme maximálně 24 hodin od porodu

Samice savců vylučují mlezivo pouze po porodu, což je u koz chovaných v přirozených podmínkách jedenkrát za rok. Množství vysoce kvalitního mleziva se pohybuje od 300 ml do maximálně 2 litrů od jedné kozy, v průměru je to kolem jednoho litru. Oproti mlezivu kravskému je tak kozí mlezivo velice vzácná a výjimečná tekutina. Složení mleziva se po porodu mění každou hodinu, ve smyslu rapidního snižování obsahu biologicky aktivních látek, kolem 5 dne po porodu už můžeme mluvit o mléku. Podle legislativy se mlezivem rozumí tekutina vylučovaná mléčnými žlázami zvířat s mléčnou užitkovostí 3 až 5 dní po porodu, která je bohatá na protilátky a minerály a předchází produkci syrového mléka. Jelikož v současné době neexistuje žádný standard pro mlezivo, mlezivo nasbírané druhý, třetí a někdy i čtvrtý a pátý den po porodu se stále bude nazývat mlezivo, avšak svým složením je více podobné mléku. Množství takto získaného „mleziva“ je samozřejmě vyšší, což je výhodou pro výrobce, ale složením je takový produkt naprosto odlišný od produktů z mleziva nadojeného 2, 12 nebo 24 hodin po porodu. V sezóně 2017 jsme 27 % mleziva nasbírali do 2 hodin po porodu, 39 % do 12 hodin po porodu a 32 % do 24 hodin po porodu. Neporozumění biodynamice tvorby mleziva nebo záměrná ignorace vede k pokřivené cenové politice produktů na trhu a přispívá ke zmatení zákazníků. Běžný zákazník nemá možnost porozumět problematice mleziva do hloubky, je zmaten množstvím produktů na trhu a nakonec vybírá produkty na základě ceny. Účinek levných produktů většinou nesplní jeho očekávání a produkty z kolostra tak získávají nálepku drahého a nefungujícího potravinového doplňku.

Necháváme napít kůzlata, pak až sbíráme přebytky mleziva

Mlezivo sbíráme až po prvním napití novorozených kůzlat, víme, že je pro ně životně důležité. Podporujeme přirozený přístup k chovu koz a etické zacházení se zvířaty.

Každou várku mleziva testujeme v mikrobiologické laboratoři

Veškeré mlezivo před zpracováním testujeme v mikrobiologické laboratoři, abychom mohli zákazníkům zaručit bezpečný výrobek.

Mlezivo nijak neupravujeme – zůstává ve své přirozené podobě

Nadojené mlezivo nepasterujeme, neodtučňujeme, neodstraňujeme ani nepřidáváme žádné složky. Všechny přirozené vlastnosti jsou tak ve finálním výrobku zachovány. Jsme přesvědčeni, že příroda vše vymyslela nejlépe a jen čistý přírodní produkt může nabídnout výjimečné účinky.

Zpracování probíhá šetrnou metodou vakuového vymražování neboli lyofilizací

Oproti jiným metodám sušení, jako je například sprejové sušení, kdy jsou látky obsažené v mlezivu degradovány vysokými teplotami, případně tlakem použitým při zpracování, lyofilizace neovlivňuje vlastnosti kolostra a zachovává obsah všech aktivních látek v maximálním množství a nezměněné podobě.

Naše kolostrum obsahuje širší spektrum protilátek a je tak účinnější

Každé balení kolostra obsahuje pečlivě vybranou směs mleziva, výsledný produkt tak obsahuje širší spektrum protilátek a stimulace imunitního systému je výraznější a náš produkt účinnější.

Využíváme nejaktuálnější vědecké poznatky

Spolupracujeme s univerzitami, výzkumnými ústavy a akademií věd na výzkumu kozího kolostra, podporujeme vědu a zároveň chceme držet krok s aktuálními poznatky, abychom mohli svou práci dělat ještě lépe. Naše spolupráce: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Výzkumný ústav mlékárenský, Akademie věd ČR

Certifikáty kvality

Jsme držiteli několika certifikátů zaručujících kvalitu našich produktů: HACCP, FDA, Kosher certifikát a právě procházíme procesem ISO certifikace.

Certifikáty

Náš tým

Laďa
Laďa
Ing. ladislav Smejkal

Vize a vedení podniku, obchod, vývoj technologií

Radan
Radan
MUDr. Radan Gocal

Odborná garance, poradenství pro zákazníky

Honza
Honza
Jan Halla

Vize a vedení podniku, ekonomika a finance

Jarda
Jarda
Jaroslav Dostál

Vedoucí výroby

Zuzka
Zuzka
MVDr. Zuzana Procházková, PhD

Odborná garance, řízení kvality

Tom
Tom
Tomáš Macek

Vedoucí sběrů, sběr mleziva jižní Morava a Slovensko

Jana
Jana
Jana Ptáčková

Obsluha e-shopu a komunikace se zákazníky

Míša
Míša
Michaela Kindlová

zpracování mleziva v laboratoři, odběr vzorků

Svatka
Svatka
Svatava Tomečková

Účetnictví

Jelen
Jelen
Jan Jelínek

Sběr mleziva Čechy

Tom
Tom
Tomáš Purchart

Sběr mleziva Čechy

Petr
Petr
Petr Macháň

Sběr mleziva severní Morava

Pavel
Pavel
Pavel Palínek

Sběr mleziva severní Morava

Napište nám