Probiotický zázrak

Užitečná bakterie: miliardová armáda

Jste-li zdraví, daří se ve vašem trávicím traktu přibližně sta bilionům mikroorganismů. Jedná se o 400 různých druhů. Pomáhají při trávení, vstřebávání a produkci významného množství vitamínu B a enzymů. Co je však důležitější, vytěsňují všechny škodlivé bakterie, kterým nedovolí získat oporu.

Množství užitečných bakterií se bohužel snižuje, jak lidské tělo stárne. Důvody tohoto poklesu jsou následující:

  • V průběhu času kolonie přátelských bakterií přirozeně stárnou a ztrácejí vitalitu.
  • Narušení a změny v rovnováze kyselosti a zásaditosti ve střevech může hrát významnou roli v redukci vývoje užitečných bakterií. Tyto změny navíc podporují vývoj škodlivých virových a plísňových organismů stejně jako hnilobných choroboplodných bakterií.
  • Nesteroidní protizánětlivé léky typu Advil, Mortin, Midol apod. působí na střevní floru destruktivně.
  • Chlor v pitné vodě slouží nejen k ničení bakterií, které se zde nacházejí. Podobně devastující účinky má i na kolonie užitečných bakterií v trávicím traktu.
  • Radiace a chemoterapie ničí vnitřní bakteriální prostředí.
  • Téměř veškeré maso, které jíte, kuřata a také mléčné výrobky s výjimkou bio potravin, jsou plné antibiotik. Ty ničí VŠECHNY užitečné bakterie ve Vašem trávicím traktu.
  • Tučná a masitá strava, jejíž trávení trvá lidskému tělu velmi dlouho, podporuje množení škodlivých hnilobných bakterií.
  • Zácpa samozřejmě umožňuje bakteriím zůstat v trávicím traktu déle a tak se rozmnožovat.
  • Cigarety, alkohol a stres jsou velkými ničiteli užitečných bakterií. Stejně jako některé antibiotické byliny jako např. vodilka (hydrastis canadendis).
  • Pokud jste byli opakovaně léčeni antibiotiky, můžete se se svými užitečnými bakteriemi rozloučit. Problémem antibiotik je, že ničí bez rozdílu dobré i špatné bakterie a umožňují vznik a bujení nepřátelských mutantních kmenů mikroorganismů. Antibiotika (jak léky, tak antibiotika doplňovaná do potravin) jsou viníky číslo 1 při vzniku nadměrného počtu škodlivých patogenů v trávicím traktu. Tento stav se nazývá dysbióza a může být základem mnoha autoimunitních poruch a určitých typů rakoviny.

 

Posílení Vašeho imunitního systému: podtrženo a sečteno

Správně fungující trávicí trakt je jedním z nejlepších obranných mechanismů Vašeho těla. Ve zdravém střevě se nachází v průměru 100 miliard až trilion užitečných bakterií na jeden mililitr (cca půl kávové lžičky). Ty doslova pohlcují škodlivé bakterie a další vetřelce. Ve střevě průměrného Američana se těchto bakterií, díky špatné stravě a zanedbanému tlustému střevu, nachází na mililitr pouze 4-5. Porovnejte 4 s trilionem a pochopíte rozsah celého problému. Mnozí vědci dnes věří, že klesající hladina „přátelských“ bakterií v trávicím traktu je vlastně příčinou vzniku chronických degenerativních chorob a snížené funkce imunitního systému. Naším cílem tedy je posílit imunitní systém.

Výhody zdravého střevního traktu

Výhody probioticky optimalizovaného střevního traktu jsou následující:

  • Nižší cholesterol
  • Inhibice rakoviny
  • Ochrana proti otravě jídlem
  • Ochrana proti žaludečním vředům
  • Ochrana proti intoleranci laktózy a mléčného proteinu
  • Posílení imunity
  • Ochrana proti mnoha škodlivým bakteriím, virům a plísním
  • Ochrana proti kvasinkám a vaginálním kvasinkovým infekcím
  • Prevence a korekce zácpy a průjmu, ileitidy a zánětu tlustého střeva a také celou řadu poruch trávicího traktu
  • Zlepšení kožních problémů a celkového vzhledu pokožky
  • Kvalitnější přijímání živin díky jejich zlepšenému vstřebávání a vnitřní produkci vitamínů skupiny B

 

Klíč k dobrému zdraví: Probiotika

Nenachází-li se ve Vašem střevním traktu kolonie trilionů užitečných mikroorganismů, nemůžete být skutečně zdraví či se zcela zotavit z nemoci. Tyto mikroorganismy Vám pomáhají při trávení, vstřebávání živin, produkci celé řady vitaminů a enzymů a pracují na vytěsňování všech škodlivých bakterií, kterým nedávají prostor vytvořit si základnu pro další vývoj. UŽÍVÁNÍ PROBIOTICKÝCH DOPLŇKŮ JE POVINNÉ PRO ZLEPŠENÍ ZÁKLADNÍHO ZDRAVOTNÍHO STAVU A POSÍLENÍ VAŠEHO IMUNITNÍHO SYSTÉMU.

Výhody probiotik: ty nejlepší probiotické receptury

Kvalitní probiotická receptura (formule) je z hlediska dlouhodobého zdraví Vašich střev a kontroly parazitů naprosto klíčová. Pří výběru probiotické formule doporučuji zohlednit tuto charakteristiku:

  • Ne všechny kmeny užitečných bakterií jsou stejné. U každého typu bakterie rozlišujeme tzv. super-kmeny. Vyberte si jen takovou formuli, kde výrobce na etiketě jasně uvádí, že obsahuje tyto super-kmeny užitečných bakterií.
  • Vaše probiotická formule musí dále obsahovat supernatant, což je kapalina nacházející se nad sedimentem ve zkumavce, v níž byla probiotická kultura vypěstována. Tento supernatant obsahuje velké množství vedlejších produktů pěstování probio kultur, včetně vitamínů, enzymů, antioxidantů a prostředků k posílení imunity.
  • Dále je zde otázka, kolik živých mikroorganismů ve vaší probiotické formuli zbývá v době, kdy ji užíváte. Na etiketách všech probiotických formulí najdete podobnou informaci: „Obsahuje 13 miliard živých organismů – v době výroby.“ A to je ten problém! „v době výroby“.

 

Úmrtnost probiotik je ohromující. Většina formulí ztratí v průběhu 60 dnů od data výroby takové množství mikroorganismů, že ze 13 miliard, které jsou uvedeny na etiketě, zbude v době užívání pouhých 13 milionů, či dokonce méně. Teplo a vlhko tento proces výrazně urychlují. Většina výrobců proto doporučuje uchovávat probiotika v chladu, v lednici.

 

Užitečných bakterií obsažených v dobrých probioticích je mnoho. Dvě z nich jsou však hlavní. Chcete-li dosáhnout maximálních účinků, hledejte probiotika, jejichž základem jsou tyto dvě bakterie:

 

  • L.acidophilus sídlí převážně v tenkém střevě a produkuje velké množství silných antimikrobiálních látek (včetně acidolinu, acidolfilinu, laktocidinu a bakteriocinu). Tyto sloučeniny tlumí růst 23 choroboplodných patogenů (včetně listerie a stafylokoků) a také jejich schopnosti produkovat toxiny, redukují nádorový růst a účinně neutralizují karcinogenní látky.

 

Je také nutno zmínit, že L.acidophilus je nejužitečnější bakterií vaginálního ústrojí. Je-li přítomnost L.acidophilu ohrožena, nastává příležitost pro „zlé hochy“ jako jsou gardnerella vaginalis , E.coli nebo chlamydie.

  • Bifidobakteria se nachází v tlustém střevě. Mnozí vědci se domnívají, že klesající hladina bifidobakterie je známkou počínajícího degenerativního onemocnění. Přínos bifidobakterií pro lidské tělo je značný. Pohlcují zbytky stolice, mají schopnost odstraňovat rakovinotvorné elementy (případně enzymy způsobující jejich tvorbu) a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva, jater a prsních žláz.

 

Více neznamená vždy lépe. Nachází-li se v jedné formuli příliš velké množství užitečných bakterií, může se stát, že tyto spolu začnou doslova soutěžit. Za zmínku nicméně stojí následující bakterie, jejichž přítomnost je v každé probiotické formuli přínosem.

 

  • L.salivarius- pomáhá při trávení a vstřebávání nepostradatelných živin. Pracuje také na rozkládání inkrustovaných zbytků stolice v celém tlustém střevě. Poskytuje tělu potřebné enzymy a nutrienty a tak zlepšuje celkovou funkci střev. Má schopnost přilnout ke stěnám střev a tím vytváří prostředí chránící mukózní (slizniční) výstelku.
  • L.rhamnosus-má silné podpůrné účinky na imunitní systém. Zvyšuje přirozenou aktivitu buněk sleziny, zabraňující tvorbě nádorů. Až trojnásobně zvyšuje schopnost lidského těla ničit cizorodé a škodlivé látky. Také bylo prokázáno, že až osminásobně zvyšuje hladinu protilátek v krevním oběhu.
  • L.plantarum- má schopnost likvidovat tisíce druhů patogenních bakterií. Je také extrémně přilnavá k epitelu a kolonizuje tatáž místa střevního traktu jako bakterie E.coli, kterou následně vytěsní. Kdysi byla bakterie plantarum běžnou součástí stravy (v kváskovém chlebu, kysaném zelí apod.). Dnes ji nacházíme v potravinách jen zřídka.
  • Poznámka: dobrá probiotická receptura obsahuje fruktooligosacharidy (FOS), které podporují růst užitečných bakterií. U některých bakterií, jako je např. bifidus, mohou FOS zvýšit jejich účinnost až tisícinásobně.

 

Zásady užívání probiotik

Dovolte mi poznámku závěrem: jakmile začnete užívat probiotické doplňky, je zde velká pravděpodobnost, že urychlíte proces vymírání škodlivých bakterií ve Vašem trávicím traktu. Tento proces je doprovázen zvýšenou plynatostí, křečemi a kručením žaludku po dobu přibližně tří týdnů. Začněte tedy pomalu a buďte trpěliví.

 

 

 

 

 

 

Komentáře
  1. llenka napsal:

    Prosim,muzete mi zaslat kontakt na nektere probiotikapro kojence?Dcera mela ve dvou mesících stafilokoka a nasledneoperaci v oblasti pupiku.Dva tydny dostavala intravenosne dva druhy antibiotik a v 7 mesicich ji vyskocila psoriaza,nebo atopicky exem jeste je to nejasne.Potrebuje doplnit mikrofloru i po dvou anesteziích.Mate nejkou zkusenost?

    • Rradan Gocal napsal:

      Dobrý den, pro tak malé děti probiotika nemáme a dle mého názoru na českém
      trhu žádná kvalitní nejsou.

      Doporučuji podívat se na stránky německé firmy Nutrimmunn…..doufám, že
      písmenka mám správě…mají špičková probiotika pro děti.

      přeji hezký zbytek víkendu

      radan gocal

  2. Dana napsal:

    Nedávno jsem prodělala zápal plic. Byla jsem i v nemocnici. Jeden lékař mi poradil, abych při i po léčbě, brala nějaká probiotika. Manžel mi je koupil. Musím říct, že jsem se při jeho užívání cítila líp.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *